Българите масово отбягват хората с психични проблеми

Обществото ни остава консервативно спрямо тези теми

08.10.2020 | 19:20 Редактор: Калина Донкова

Близо 50% от българите смятат, че обществото отбягва хората с психични проблеми. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл болкан" и фондация "Кожа – платформа за психично здраве".

Поне двама от всеки петима души са се срещали по един или друг начин с психични разстройства като депресия, хранителни разстройства и др.

Обществото успява да налучка кое е наистина психичен проблем и кое е само емоция. В по-голямата си част хората у нас дават толерантни отговори по отношение на психичните проблеми, посочват авторите на изследването.

Данните сочат още осезаемо подценяване на различните типове зависимости като реален обществен проблем. За 37% от хората у нас зависимостите са просто липса на достатъчно воля. Между 10 и 25% – т.е. поне близо милион и половина пълнолетни българи, при живеещи в страната не повече от 5.5 милиона – се простира диапазонът на консервативните и дори ретроградни схващания.

За мащабите на проблема и ниското ниво на информираност по отношение на проблемите на психичното здраве – разговор по темата в предаването "Директно" с психолога д-р Пламен Димитров и Юлиана Гальова от "Галъп интернешънъл болкан".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК