6 съвета за дълбок сън

Трябва да се въздържим от някои вредни навици преди лягане, които ни влияят зле

03.11.2021 | 23:00 Редактор: Теодора Патронова
6 съвета за дълбок сън

Искаме да си легнем, да заспим дълбок сън, а на сутринта да се събудим бодри и свежи, ако може дори без аларма. Звучи като сбъднат сън, но не е толкова просто. За да си осигурим здрав и непробуден, най-вече качествен сън, трябва да се въздържим от някои вредни навици преди лягане, които влияят зле на съня.

Точно преди лягане може да ви се допие чаша вино. Може и да ви се дояде нещо сладко. Като си легнете, отваряте ли телефона си, за да погледнете какво се случва в социалните мрежи? Тези и още вредни навици правят съня неспокоен, носят вреди на здравето и процесите в тялото, пречат на бодрото събуждане рано сутрин.

Да довършвате работата си

На всеки се е случвало да не успее да завърши работните си ангажименти навреме. Вероятно сте донесли част от работата си вкъщи. Не е препоръчително обаче да довършвате работата си точно преди лягане. Колкото и малко време да ви е останало покрай останалите ви лични ангажименти, недейте да работите в късните часове точно преди сън. Това кара мозъка да се изтощи до краен предел, повишава до максимум нивата на стресови хормони в организма, което прави сънят неспокоен, а събуждането – всичко друго, но не и бодро.

Ядете пикантни храни

Пикантните храни са любими на много хора, но консумацията им късно вечер преди лягане не се препоръчва. По-подходящи са за обяд или ранна вечеря. Лютото и пикантното може да предизвика киселини, които да влошат съня ви през нощта.

Пиете много вода.

Да сте добре хидратирани е важност от първостепенно значение за здравето на организма. Но пиенето на вода не трябва да става точно преди лягане. То може да предизвика чести позиви за уриниране през нощта, които ще прекъснат дълбокия ви сън, от който тялото се нуждае. Сънят не трябва да бъде прекъсван по никаква причина. Не смятайте за нормално да ставате през нощта до тоалетна. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК