Какви са ползите от крушите и защо са важни за кожата?

Те са много богати на фибри, витамини, минерали и множество антиоксиданти

20.11.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Какви са ползите от крушите и защо са важни за кожата?

Крушите са един невероятно полезен есенен плод. Те са от плодовете, които са се наситили с изобилие от слънчеви лъчи по време на зреенето си през цялото лято, а когато дойде есента и е време за реколтата им, ние имаме удоволствието да почерпим от превъзходните им хранителни и вкусови качества.

Крушите са много богати на фибри, витамини, минерали и множество антиоксиданти. Те имат свойството да поддържат имунитета, храносмилателната функция, да насърчават сърдечносъдовото здраве и да балансират кръвната захар.

Превъзходните им свойства за здравето са неоспорими. Но крушите имат още една причина да бъдат на почит. Те са много полезни и за здравето на косата и кожата.

Каква е хранителната стойност на крушите?

Крушите са много богати на въглехидрати, диетични фибри, антиоксиданти, фруктоза. Съдържат витамините А, С, D, К, Е, фолиева киселина, витамините от група В, както и минерали, сред които калций, магнезий, калий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор.

В крушите се съдържат фенолни съединения, които по същество са антиоксиданти и които имат огромно влияние за здравето на организма, кожата и косата, тъй като се борят със стареенето, стреса, възпаленията навсякъде в тялото. Сред фенолните съединения в крушите са хидроксикиселините, флавоноидите, антоцианините, каротеноидите, лутеин, зеаксантин.

Какви са ползите от крушите за здравето?

Крушите са прекрасен източник на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, със стареещите процеси, с възпаленията, като стимулират обновяването на клетките, подпомагат имунната система.

Крушите подобряват храносмилането. Благодарение на изобилието от фибри в състава си, те стимулират работата на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в червата и спомагат за поддържането на метаболизма и теглото.

Изобилието от фибри играе съществена роля за контрола на кръвното налягане, холестерола, триглицеридите, като това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти, информира az-jenata.bg.

Фибрите в крушите имат свойството да влияят положително и върху нивата на кръвната захар. Това спомага за контрола на диабета, както и за предхождащите го състояния, като предиабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване.

Комбинацията от диетични фибри и флавоноиди в крушите може да е полезна и в контрола и превенцията на някои видове рак, сред които рак на гърдата, стомаха, белите дробове, яйчниците, пикочния мехур, дебелото черво, според beautyglimpse.com.

Кои са ползите от крушите за косата и кожата?

1. Поддържат кожата овлажнена

Крушите са много богати на течности. Консумацията им и прилагането им върху кожата под формата на маски има свойството да хидратира в дълбочина. Те спомагат за запазването на естествената влага в кожата, като балансират pH-то ѝ.

2. Ексфолират кожата

Киселините в крушите имат ексфолиращи свойства. Те спомагат за освобождаването на кожата от мъртвите клетки и наслагванията от мръсотия и себум. Това стимулира обновлението на кожните клетки и нейното сияние, младост, еластичност и здрав вид.

3. Контрол на себума

Крушите потискат свръхсекрецията на себум, който е един от виновниците за запушвания и възпаления в порите на кожата. Плодът успешно третира мазната кожа, като балансира секрецията на мастните клетки. Може да се използва като средство за контрол на омазняването под формата на маски за лице три пъти седмично.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК