Лайката - помощник и в здравето, и в красотата

Растението се препоръчва за лечение на дерматологични проблеми

10.11.2021 | 22:38 Редактор: Теодора Патронова
Лайката - помощник и в здравето, и в красотата

Лайката е сред най-разпространените билки, не само у нас, но из Европа, Азия и Северна Америка. Истината е, че изсушените ѝ цветчета се използват за терапия и лечение на редица заболявания още от древните римляни, египтяните и елините.

У нас лайката често се нарича "природен аспирин", защото разполага с мощен болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. В действителност, тя се предписва за намаляване на редица вътрешни и външни дискомфорти: при рани, но и при проблеми с вътрешни органи като стомах, бъбреци, бели дробове и други.

Чаят от лайка е и най-препоръчваният в сезона на грипа и настинките не само за подсилване на дихателната система и имунитета, но и за лечение на вече настъпила бактериална или вирусна инфекция.

Но знаете ли, че освен при грип и срещу болки от различен характер, лайката разполага и с много други допълнителни ползи за здравето. 

Лайката помага при редица кожни проблеми

От една страна, растението се препоръчва за поддържането на естествената красота (за кожа, коса и нокти), но от друга – то има силно терапевтично действие при немалко дерматологични проблеми.

Външното ѝ приложение под формата на био вода от лайка се прилага при екзема, кожни раздразнения от всякакво естество, в борбата срещу активни пъпки, черни точки и запушващи се пори, както и при обриви, слънчево изгаряне и дори за някои видове белези. 

Лайката е уникален антиоксидант

Всъщност, в състава на растението влизат няколко мощни антиоксиданта. Те потискат действието на натрупаните свободни радикали в тялото и се борят срещу токсините. Ето защо лайката може да се възприеме и като антиейдж агент, подпомагащ регенерацията на клетките. В същото време, билката премахва натрупания стрес, а благодарение на наличните в състава ѝ терпени тя спира възпалителните процеси при инфекция, докато флавоноидите укрепват сърдечносъдовата система, подпомагат лечението на състояния като хемороиди, разширени вени и подагра.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК