Храни за ум като бръснач

Банани, ядки и риба е добре да присъстват редовно в менюто

13.11.2021 | 13:19 Редактор: Елеонора Танева
Храни за ум като бръснач

Консумацията на правилния тип храни може да ви помогне да развиете и подобрите когнитивните функции на мозъка. Това може да направи умът ви остър като бръснач, услужлив и бърз във всяка ситуация. Така смята диетологът Аманда Холтцер, цитирана от Livestrong.com. Ето кои са хранителните вещества, за които тя смята, че правят ума по-остър и бърз.

Витамин D

Витамин D е известен с ролята си в имунните процеси, здравината на костите. Той подпомага структурата и целостта на невроните, като потиска възпалението. То е една от водещите причини за хронични и дегенеративни заболявания на нервната система. Витамин D може да предпази мозъка от стареещите и възпалителни ефекти на свободните радикали.

Витамин D можете да си набавите от яйца, риба, морски дарове, месо, черен дроб.

Магнезий

Той е един от най-разпространените минерали в тялото. Магнезият е незаменим в провеждането на нервните импулси от мозъка към мускулите. Той има успокояваща функция.  Достатъчните количества магнезий в тялото могат да допринесат за превенцията на различни дегенеративни промени в мозъка, могат да подобрят неговите функции и да направят ума ви по-бистър и остър.

Можете да си набавите магнезий от тиквено семе, тиква, спанак, кафяв ориз, ядки и семена, бобови, авокадо, риба, пълнозърнести храни, банани, сушени плодове, млечни продукти.

Четете цялата статия в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК