Сигнали, че тялото ни се нуждае спешно от витамин В12

При сериозни дефицити е възможно да се стигне и до клинична депресия и психоза

20.10.2021 | 15:34 Редактор: Жаклина Иванова
Сигнали, че тялото ни се нуждае спешно от витамин В12

Витамин В12 е много важен за здравето. Той може да се набави от много източници, предимно животински. Сред тях са червено и бяло месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, морски дарове. Най-често от дефицит на витамин В12 страдат вегетарианците и веганите, но е възможно и хора с различни страдания и състояния да изпитват недостиг на този витамин. Всеки може да развие дефицит на витамин В12 по различни причини.

Една от най-честите причини за недостиг на витамин В12 е недохранването. Ако по някаква причина не се храните пълноценно или сте ограничили прекалено стриктно калориите, които приемате, за да отслабнете например, това може да е причината за недостиг на този витамин. Ако сте ограничили месото и животинските продукти, това също е една голяма причина за дефицит.

Кои са промените в тялото, които настъпват при дефицит на витамин В12?

Подуване на езика

Според Medical News Today, подутият и подпухнал, понякога болезнен език, може да е причинен от недостиг на витамин В12. Това затруднява ежедневни дейности, като хранене, дъвчене, говорене, преглъщане.

Промени в психичното здраве

Липсата на достатъчно количество витамин В12 в тялото може да повлияе и на психиката на човек. Понякога отраженията могат да са доста по-тежки от обикновено лошо настроение. При сериозни дефицити на витамин В12 е възможно да се стигне и до клинична депресия, психоза, заблуди. Това се дължи на ролята на В12 в здравето на нервите и нервната система. Когато тази връзка е нарушена, психиката може да пострада.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК