Защо "Слънчевият витамин" е толкова важен за здравето?

Витамин D участва в редица жизненоважни процеси, протичащи в човешкото тяло

03.11.2021 | 23:58 Редактор: Теодора Патронова
Защо

Известен още като калциферол, витамин D е мастноразтворим стероиден хормон, който участва в редица жизненоважни процеси, протичащи в човешкото тяло. 

Витамин D регулира калциево-фосфорната обмяна и спомага за поддържането на оптимални нива на тези елементи в организма. Витамин D е единственият витамин, който организмът сам може да произведе под въздействието на слънчевите лъчи.

Синтезира се в кожата под въздействие на ултравиолетова светлина или се внася с храната. Едни от най-богатите му източници са млечните продукти, мазните риби, яйцата, черния дроб и гъбите.

В световен мащаб броят на хората, засегнати от дефицит на витамин D, не спира да расте. Важно е да се обърне внимание на симптоми,  като често боледуване, умора, безсъние, депресия, парене в устата и гърлото, суха кожа, бавно зарастване на рани, косопад, криви и чупливи кости, загуба на плътността им, болка в мускулите и др. 

“Слънчевият витамин” още осигурява нормалния растеж, развитие и укрепване на костната структура на децата и ги предпазва от появата на рахит. Важен е и за профилактиката на остеопорозата при хората на средна възраст. 

Оказва благоприятно влияние върху състоянието на мускулите, като предотвратява развитието на остеомалация (намаляване твърдостта на костите). 

Заема важно място в превенцията и лечението на много заболявания, сред които диабет, сърдечносъдовите заболявания, някои онкологични и инфекциозни заболявания, множествената склероза и др. 

Укрепва имунната система, потиска автоимунните процеси и има противовъзпалително действие. Необходим е за функционирането на щитовидната жлеза, нормалното съсирване на кръвта, регулирането на артериалното налягане, сърдечната дейност и много други.  

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК