Рекорден брой нови фирми се създадоха вследствие на Ковид кризата

Стартъпите са от основно значение за създаването на работни места

10.11.2021 | 23:58 Редактор: Теодора Патронова
Рекорден брой нови фирми се създадоха вследствие на Ковид кризата

Ковид кризата стимулира създаването на рекорден брой нови фирми в САЩ, след като американците се втурнаха да откриват собствени компании, защото са били съкратени или са напуснали работа. Адаптирайки се към сеизмичните промени на пазара на труда, Бюрото за преброяване на населението на САЩ обяви, че ще започне да публикува официални данни за създаването на нови фирми от 8 декември.

Стартъпите са от основно значение за създаването на работни места и данните ще помогнат да се следи състоянието на предприемачеството в страната, докато икономиката се възстановява от Ковид шока.

"Дали нарастването от ерата на пандемията ще продължи е открит въпрос", казва Джон Халтивангер, професор по икономика в Университета на Мериленд и старши научен сътрудник в Бюрото за преброяване.

"Доста поразително е, че през първата половина на 2021 г. се наблюдава не само скок в заявленията за създаване на нов бизнес, но и скок в напусканията. Поне една част от хората, които напускат, не отиват на работа в друга фирма, а всъщност създават своя собствена фирма", коментира още Халтивангер.

За 2020 г. спрямо 2019 г. броят на заявленията за стартиране на бизнес е нараснал с 24,2%. Сега се очаква да се проследи ефектът върху заетостта в страната.

Четете повече в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК