Опасна ли е консумацията на суши със сурова риба?

Сьомгата и прясната риба тон са сред най-добрите източници на омега-3 мастни киселини

04.11.2021 | 10:46 Редактор: Искра Ангелова
Опасна ли е консумацията на суши със сурова риба?

Сьомгата и прясната риба тон са сред най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Те са превъзходен доставчик на безценните витамин В12, желязо, калий, витамин D, които в месото на тези мазни риби се срещат в изобилие. Според WebMD сьомгата и рибата тон, както рибата като цяло, са сред най-добрите източници на чист протеин. Те осигуряват чудесни ползи за състоянието на сърдечносъдовата система, намаляват холестерола, понижават риска от диабет и затлъстяване, потискат възпаленията.

Японската кухня става все по-популярна през последните години. Тя включва богато разнообразие от ястия със сурова риба, сред които и традиционното суши във всичките му форми.

Японското суши се приготвя със сурова риба, смятана за деликатес. Наред с всички здравословни ползи, които има рибата, суровият ѝ вариант може да донесе и някои рискове за здравето.

Суровата сьомга и риба тон могат да носят някои паразити, като например японска тения. Това показва доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитиран от healthdigest.com. Изследването е от 2017 година и е проведено върху дива сьомга, уловена край бреговете на Аляска, информира az-jenata.bg.

Това означава, че суровата, недопечена или полуготова дива риба може да заразява с опасния паразит. Освен тения, суровото месо на рибата може да пренася инфекции от опасни вируси, бактерии и други паразити, които да останат в активна форма при недостатъчна или никаква термична обработка, според healthline.com.

Ако предпочитате да консумирате сурова или недопечена риба е препоръчително да сте сигурни в източника ѝ. Най-безопасна е консумацията на добре сготвена риба при термична обработка над 100 градуса по Целзий. Замразяването на рибата пък трябва да е при поне -20 градуса. Само така е сигурно, че в месото ѝ няма да се развъдят опасни патогени.

Най-сигурният начин да консумирате сьомга или риба тон, е да ги приготвите при подходяща термична обработка.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК