Причини защо не трябва да консумираме кафе, ако сме болни

Течностите и добрата хидратация помагат на тялото да преодолее вирусните и бактериалните инфекции

03.11.2021 | 23:42 Редактор: Жаклина Иванова
Причини защо не трябва да консумираме кафе, ако сме болни

Ако обичате да пиете кафе, вероятно не минава ден без да изпиете минимум една чаша от любимата си черна напитка. Има дни обаче, в които не сте в кондиция, болни сте, повалила ви е вирусна инфекция или някаква настинка. Ако ви се пие кафе дори в тези дни, трябва да знаете, че това не е добра идея.

Ако настинката ви е лека и изпитвате минимален дискомфорт, но като цяло не ви е зле, можете да си позволите една чаша кафе. Тя по-скоро ще подейства като стимулант, който ще ви ободри. Ако обаче страдате по-сериозно, кафето може да е противопоказно.

Ако страдате от грип, вирусна инфекция с по-изразени симптоми, имате диария, повръщане, висока температура, болки в тялото, кафето може да се окаже вредно, според healthline.com. Това е така, защото то има диуретичен ефект. Пиенето на повече течности, когато сте болни, е от изключително голямо значение за по-бързото оздравяване и справянето на имунната система с инфекцията.

Течностите и добрата хидратация помагат на тялото да преодолее вирусните и бактериалните инфекции по-бързо с по-малко щети за организма. Когато пиете кафе, особено в по-големи количества, докато сте болни, вие дехидратирате тялото си допълнително, като го затруднявате в изпълнение на съпротивителните му възможности. Кафето е най-противопоказно при повръщане и диария, защото има допълнителен дехидратиращ ефект.

Препоръчително е да се избягват и енергийни напитки, спортни и газирани напитки, съдържащи кофеин, докато сте болни. Кофеинът води до допълнително дразнене на лигавиците в храносмилателния тракт, което повишава още повече възпалението и отслабва имунната система.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК