Чудесни ползи за здравето от етеричните масла при грип и настинка

Масла като кипарис, мента и хелихризум допълнително подпомагат отварянето на дихателните пътища

04.11.2021 | 09:26 Редактор: Жаклина Иванова
Чудесни ползи за здравето от етеричните масла при грип и настинка

През есенно-зимния сезон страдаме по-често от настинки и грип. Навременна консултация с лекар е изключително важна, за да можем да овладеем състоянието си още в началото. Има някои етерични масла, които можем да използваме по определени начини, за да възстановим по-бързо и да намалим неразположенията. Вижте някои от тях.

Масаж на гърлото и гърдите

Това е ароматен начин да облекчите болките и усещането за тежест в тези области. Много е важно, когато прилагате етерични масла върху кожата си, без значение с каква цел са, те да бъдат "разредени" с друго базово масло, като зехтин, бадемово масло, кокосово, какаово. Така намалявате риска от кожни раздразнения. Но бихте могли да си направите и нещо като тест, нанасяйки една капка от маслото върху вътрешната част на китката ви. Ако до няколко минути не усетите дразнене, може да го ползвате добавено към някои от тези базови масла.

Например към няколко капки кокосово масло добавете 2-3 капки масло от кедрово дърво и тамян. Те често се използват в комбинация като средство за облекчаване на кашлица и болките в гърлото. Други масла като кипарис, мента и хелихризум допълнително подпомагат отварянето на дихателните пътища.

Нанесете комбинацията от масла с масажни движения върху гърдите и от основата на ушите към шията, особено отпред, за да облекчите болното гърло.

Инхалации

Дълбоки вдишвания, дълбоки издишвания...Може би сте забелязали, че когато сте с настинка и взимате топъл душ или вана, носът ви се отпушва. Е, инхалацията също е чудесен начин да вдишвате пара, и то с ароматни масла, за бързо възстановяване.

Преди употреба се консултирайте със специалист!

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК