Кои са сушените плодове, които са изключително полезни за есенно-зимното ни меню

Сушените кайсии са чудесни и ни осигуряват бета-каротин

04.11.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Кои са сушените плодове, които са изключително полезни за есенно-зимното ни меню

Знаем, че ежедневната консумация на плодове през цялата година е изключително важна за нашето здраве и красота. През студените месеци, сушените плодове (за предпочитане натурално сушени без захар) са чудесна алтернатива. Когато ни се хапват например сини сливи, купуваме си сушени. Сушените плодове са чудесен заместител на захарта в десерти.

Вижте кои 4 са изключително полезни за здравето и може да ги добавите към есенно-зимното си меню.

Сушени кайсии

Можем да се насладим на вкуса на кайсии и през есента и зимата. Сушените кайсии са чудесни и ни осигуряват бета-каротин – антиоксидант, който е свързан с подобреното функциониране на мозъка и по-ниския риск от развитие на диабет тип 2.

Също така, бета-каротинът се превръща във витамин А, когато попадне в тялото ни чрез храните, които го съдържат. Сушените кайсии имат и много фибри, калий, витамин Е и мед. Хубавото е, че на пазара вече могат да се намерят всякакви сушени плодове, към които не са добавени захари.

Сушени ягоди

Сладки, вкусни, подходящи за десерти, смутита, кисело мляко, овесена каша, домашен сладолед, сосове, и разбира се богати на витамин С. За сушените ягоди се смята, че помагат за намаляване на неразположенията при артрит, както и в контрола на холестерола. В допълнение, плодовете ни осигуряват витамини А, Е, К, бета-каротин, калций, желязо и други важни хранителни елементи.

Сушени смокини

Вкусни и чудесен вариант за малка закуска, когато ви се хапва нещо сладко или огладнеете между основните хранения. Може би не знаете, но сушените смокини са богати на минерала калций. Също така съдържат и фибри, което ги прави подходяща храна за тези от вас, които страдат от запек.

Според западно проучване, редовната консумация на храни, които ни осигуряват фибри, спомага за значителното подобряване на микробиома на червата ни, което от своя страна може да подобри метаболизма, психичното здраве, включително намаляване на депресията. Не забравяйте, че около 70% от имунните клетки се намират в храносмилателната система. Сушени смокини може да добавяте към печива, десерти, салати, смутита.

Сушени череши

Бели или червени, тях отново може да закупите без добавена захар. Сушените череши са богати на мощни полифенолни антиоксиданти, които помагат за елиминирането на свободните радикали в тялото. Според проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, въпросните полифеноли могат да намалят активността на остеокластите. Това са клетки, които участват в разграждането на костните структури, а консумацията на сушени череши, спомага за поддържането на здрави кости.

В допълнение, за консумацията им се смята, че помага за намаляване на мускулните болки, благоприятства съня, осигурява ни витамин С и бета-каротин. С тези вкусни череши се получават чудесни сурови бонбони.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК