Липсата на дълбок сън крие редица рискове за здравето

По времето му тялото отделя хормон на растежа

21.10.2021 | 15:05 Редактор: Жаклина Иванова
Липсата на дълбок сън крие редица рискове за здравето

Дълбокият сън се нарича още бавновълнов. Това наименование идва от бавните мозъчни вълни, наречени делта вълни, които мозъкът произвежда през това време. Сънят с бавни вълни е най-дълбокият етап на съня.

Колко дълбок сън е необходим?

Хората на различна възраст прекарват различно време в дълбок сън. Децата прекарват повече време в този стадий от възрастните. Най-общо казано, децата и тийнейджърите в училищна възраст трябва да прекарват между 20-25% от времето си за сън в дълбок сън. Възрастните трябва да прекарват около 16-20% от времето си за сън в дълбок сън.

Проучванията показват, че хората прекарват по-малко време в дълбок сън с напредването на възрастта. Мъжете, с напредване на възрастта, обаче са склонни да имат много по-рязко намаляване на дълбокия сън, отколкото жените.

Какви са ползите за здравето от дълбок сън?

По време на дълбок сън тялото отделя хормон на растежа. Това е вещество, което помага за изграждането и възстановяването на тъканите.

Растежният хормон е жизненоважен за нормалния растеж в детска възраст, но също така е важен и за организма на възрастните. Той помага за развиването на мускулите след тренировка и ограничава ефектите от стареенето върху тялото. Повишеният приток на кръв към мускулите, който се случва по време на дълбок сън, подпомага тези процеси.

Дълбокият сън може също да играе роля в изчистването на отпадни вещества от мозъка, като протеин, наречен бета-амилоид, който се намира в необичайни количества в мозъка на пациентите с болестта на Алцхаймер. Премахването на този отпадък помага на мозъка да обработва и съхранява спомени. Дълбокият сън също помага на имунната система да функционира по-добре.

Какви са рисковете, свързани с липсата на дълбок сън?

Ясно е, че липсата на сън е вредна за здравето. Когато човек не спи достатъчно дълбоко, като цяло получава по-лошо качество на съня. Последствията от липсата на дълбок сън върху тялото и мозъка може да включват:

Болка

Липсата на дълбок сън може да влоши хроничната болка. Това може да се прояви по различни начини. Може дори да доведе до фибромиалгия – състояние, което се характеризира с болка, депресия и умора. Когато човек спи по-дълбоко, може да почувства по-малко болка.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК