Признаци, че страдате от комплекс за превъзходство

Тези хора са с изключително високо мнение за себе си

20.10.2021 | 22:40 Редактор: Жаклина Иванова
Признаци, че страдате от комплекс за превъзходство

Комплекс за малоценност е термин, който всички използват като нарицателно за хора, които се стараят да изпъкват, но нямат дадените качества за това. Има и друг вид комплекси, които издават прикриване на неосъзнатите недостатъци. Част от тях е комплексът за превъзходство.

Хората, които страдат от комплекс за превъзходство, са с изключително високо мнение за себе си. Те се стараят да показват превъзходството си над другите във всеки удобен момент. Съзнателно или не ги унижават. Държат се снизходително, въпреки че човекът срещу тях не заслужава подобно отношение. Поведението им често е оскърбително и кара хората около тях да изпитват неприязън. Отношението на страдащите от комплекс за превъзходство към другите обикновено отблъсква и ги десоциализира вместо да ги приобщава към останалите.

Комплексите за превъзходство обикновено са защитни механизми, които издават изключително дълбока несигурност в себе си, ранимост, слабост и чувство на неадекватност в някакъв смисъл, смята психологът доктор Хейли Шафир, цитирана от mindbodygreen.com. Според нея срамът в неудобни ситуации е толкова силен при такива хора, че човек използва всички механизми на защити, за да се представи като силен и несломим пред другите.

Хората, които страдат от комплекс за превъзходство, са безкрайно слаби и страхливи, като демонстрацията на превъзходство е единственият начин да се почувстват силни. Често те си вярват и са дълбоко убедени в качествата си, без да могат да признаят пред себе си, че всъщност не ги притежават. Отричат докрай пред себе си очевидното. Това е начин да избягат от проблемите, които имат със собствената си личност.

Комплексът за превъзходство е клинична диагноза за психичното здраве, но теоретично може да се лекува или коригира чрез подходяща психологическа терапия.

Маниакална необходимост от контрол

Стремежът към контрол не е случаен. Обикновено той е продиктуван от вътрешни механизми, коренящи се много по-далеч от самия контрол. Уверените личности не се стремят да контролират процесите около себе си, още по-малко хората в живота си, докато неуверените хора, страдащи от комплекс за превъзходство обикновено правят точно това. Опитват се да валидират собствения си живот и ценност чрез опити за тотално обхващане на ежедневието и мислите на хората около себе си. Постоянно ги ангажират със себе си, карат ги да изпитват вина за неща, за които нямат такава, показват им колко повече знаят от тях и с това ги задължават да им се доверяват.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК