Фрази, с които изграждаме самочувствие в децата си

Много е важно те да усещат, че има на кого да разчитат в сложни ситуации

13.10.2021 | 22:12 Редактор: Жаклина Иванова
Фрази, с които изграждаме самочувствие в децата си

Всеки здравомислещ, отговорен и любящ родител се надява децата му да растат отговорни, успешни и щастливи и такива да бъдат в зряла възраст. Детството формира живота ни напред, самочувствието включително.

Има много силни фрази, които помагат на родителя да възпита самочувствие в децата си, като "разбирам как се чувстваш", "прощаваш ли ми", "гордея се с теб".

Вижте още няколко думи, които са важни за децата и тяхното самочувствие.

"Можеш да разчиташ на мен" или "Тук съм, за да ти помогна"

Децата също като възрастните се съмняват в решенията, които трябва да вземат, когато искат да направят дадено нещо. Това може да е защото им липсва смелост, не знаят как да го направят или се страхуват да не повторят минали грешки. Тук е вашата роля като родител да им кажете, че могат да разчитат на вас и че имат вашата подкрепа и помощ, ако имат нужда от тях.

Много е важно децата да усещат, че има на кого да разчитат в сложни ситуации. Така се засилва и доверието между родител и дете. Имайки вашата подкрепа, децата по-лесно се справят с по-сериозни ситуации на един по-късен етап от живота си.

"Сподели ми" или "Слушам"

Тези думи са тясно свързани с предишните, защото децата имат нужда да бъдат изслушани, когато имат да ни кажат нещо. Ако им кажете, че сега нямате време, вие изпращате противоположно съобщение, защото хем сте казали, че на вас може да се разчита, хем когато имат нужда не сте насреща, за да ви споделят.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК