Кои антиоксиданти са ни необходими за здрава кожа?

Тези вещества се борят с ранната поява на бръчки

11.10.2021 | 15:18 Редактор: Теодора Патронова
Кои антиоксиданти са ни необходими за здрава кожа?

Здравата, млада и сияеща кожа зависи до голяма степен от антиоксидантите, които приемаме с храната. Тези мощни вещества имат свойството да се борят със свободните радикали, предизвикващи стареещи процеси в кожата, възпаления, ранна поява на бръчки.

Антиоксидантите са навсякъде около нас. Трябва да знаем само откъде да си ги набавим, за да защитим кожата си от свободните радикали, причиняващи окисления в клетките и тяхната увреда.

В допълнение антиоксидантите имат свойството и да предпазват кожата от замърсяванията на околната среда, ултравиолетовите лъчи на слънцето, въздействието на някои лекарства, дори и на цигарения дим.

Сярата се среща в своите специфични антиоксидантни форми в лука, чесъна, шалота, праза. Тя е изключително важен антиоксидант, който е особено ефективен в борбата с възпаленията по кожата и акнето.

Източници на каротеноиди са тиквата, сладките картофи, мангото, кайсиите, морковите, спанакът, магданозът. Каротеноидите имат свойството да изглаждат бръчките и фините линии, особено около очите, където кожата е най-нежна и тънка.

Катехините се срещат в тъмния шоколад, ябълките, чая, виното. Имат изявен антистареещ ефект. Борят се с бръчките, възпаленията и преждевременното стареене на кожата.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК