Как приемът на антиоксиданти предпазва клетките в тялото?

Съществуват противоречия дали консумацията на храни, богати на такива, прави хората по-здрави

02.03.2021 | 12:41 Редактор: Юлия Христова
Как приемът на антиоксиданти предпазва клетките в тялото?

Какви са функциите на антиоксидантите?

В рамките на клетките антиоксидантите защитават жизненоважни молекули, като ДНК, от свободните радикали - високо реактивни атоми, молекули или йони. Антиоксидантите действат по няколко начина:

Свързват се с окислители. Някои антиоксиданти се свързват с окисляващи молекули (оксиданти), като им пречат да взаимодействат с други уязвими молекули. Някои от антиоксидантите дори могат да изнесат окислители като тежки метали от тялото през кръвта и бъбреците.

Защита на уязвимите молекули. Някои антиоксиданти се прикрепят към най-важните молекули (като ДНК) и служат като "буфери“, предотвратявайки достигането на окисляващи молекули до ДНК.

Ремонт. Някои антиоксиданти възстановяват щетите, причинени от свободните радикали, тъй като те могат да притежават "допълнителен“ електрон или водороден атом, който може да бъде дарен на молекули, загубили своите електрони при реакции на окисление.

Контрол на щетите. Някои антиоксиданти също служат като посредници, насърчаващи програмираната клетъчна смърт (апоптоза). Това се случва, когато клетките, които са били сериозно повредени от окисление, могат да станат ракови. 

Какви са ползите от приема на антиоксиданти?

Съществуват някои противоречия относно това дали консумацията на храни, богати на антиоксиданти, прави хората по-здрави. Отдавна е известно, че хората, които се хранят с диети с високо съдържание на антиоксиданти, са по-здрави. Храните с високо съдържание на антиоксиданти, като - плодове, ядки, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба - са полезни за организма в много отношения.

Тези храни също така притежават ниско съдържание на захар и наситени мазнини, които допринасят за множество често срещани и сериозни заболявания. 

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК