Кои са разрешените и забранените храни при подагра?

Kонсумацията на млечни продукти с ниско съдържание на мазнини значително намалява нивата на пикочната киселина

10.10.2021 | 21:46 Редактор: Искра Ангелова
Кои са разрешените и забранените храни при подагра?

Подаграта е състояние, което се причинява от излишната пикочна киселина, която се натрупва в кръвта. Пикочната киселина също се образува от пурини (съдържат се в по-големи количества в някои храни) – съединения в определени храни.

Храненето при подагра е от изключителна важност, тъй като така можем да си помогнем в контрола на пикочната киселина и разредим неразположенията свързани със състоянието. Вижте кои храни се смятат за полезни и кои трябва да се избягват.

Млечни храни с ниско съдържание на мазнини

Млечни продукти като обезмаслени прясно и кисело мляко, извара, също могат да играят роля за намаляване на риска от подагра или за облекчаване на състоянието, смятат специалисти. Според проучване от 2012 г., публикувано в British Medical Journal, консумацията на млечни продукти с ниско съдържание на мазнини значително намалява нивата на пикочната киселина. 

Храни, богати на витамин С

Витамин С е важен антиоксидант, за който се смята, че също помага за намаляване на нивата на пикочна киселина в кръвта. Ето защо се препоръчва да консумираме достатъчно полезни храни, които го съдържат, като цитрусови плодове, череши, спанак, зеле, броколи, ягоди, сладки чушки, киви и домати. 

Ядки

Малка шепа бадеми или орехи са добър заместител на месото за тези, които са изложени на риск от подагра. За разлика от месото, ядките не съдържат пурини, но ви осигуряват протеини, витамин Е. Важно условие обаче е ядките да не са със сол и други овкусители, предава az-jenata.bg.

Пресен ананас

Ананасът съдържа ензим, наречен бромелаин, който спомага за намаляване възпалението и болката, свързани с подаграта. Освен това ни помага и да сваляме по-лесно излишните килограми.

Череши

Вкусните плодове дължат своя наситен цвят на естествени съединения, наречени антоцианини, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Западни изследвания показват, че консумацията на череши може да помогне за намаляване на нивата на пикочна киселина, като по този начин се намалява възпалението в организма.

Храни, които трябва да се избягват при подагра

Това са морските дарове, някои видове риба (допитайте се до вашия лекар кои), бира, алкохол, газирани напитки, захарни изделия, храни съдържащи глутен, колбаси, дреболии, телешко и свинско месо.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК