Кои са най-вредните храни за имунната система?

Консумацията на алкохол може да доведе до по-бавно зарастване на рани

10.10.2021 | 13:25 Редактор: Искра Ангелова
Кои са най-вредните храни за имунната система?

Имунната система се нуждае от изобилие от полезни хранителни вещества, за да функционира добре и да ни защитава от вирусите, бактериите. Особено важно е да се храним разнообразно и с пълноценни храни, така че да доставим на имунната си система необходимото за нейните функции. Сред задължителното разнообразие от храни се включват пълнозърнестите продукти, зеленчуците, плодовете, ядките, протеините, здравословните мазнини, семената. Те са природни източници на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, мастни киселини, от които тялото има нужда.

За съжаление, често включваме в храненето си храни и напитки, които имат много ниска хранителна стойност, богати са на празни излишни калории и могат да влошат състоянието на имунната система, понижавайки имунните защити на организма.

Кои са трите най-вредни храни за имунната система?

Газирани напитки

Газираните напитки са препълнени със захар, подсладители и захарни алкохоли във всичките им форми. Добавената захар предлага на организма излишък от празни калории, като това повишава инсулиновата резистентност на клетките и причинява възпаления в тъканите. Когато редовно пием газирани напитки, ние поддържаме това микровъзпаление навсякъде в тялото си. То обърква имунната система, изтощава я и я кара да се бори постоянно с него. По този начин сами отслабваме имунитета си, когато ни е нужен, информира az-jenata.bg.

Редовната консумация на газирани напитки се свързва с редица хронични заболявания, като диабет, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване.

Алкохол

Алкохолът намалява имунните защити на организма, понижавайки способността му да се бори с атаките на различни инфекциозни патогени. Консумацията на алкохол може да доведе до по-бавно зарастване на рани, по-бавно възстановяване след боледуване, както и може да ви направи по-податливи на вирусни инфекции. Редовно консумиращите алкохол са в по-голям риск от по-тежко протичане на вирусни инфекции, според realsimple.com.

Замразени храни

Замразените храни, които са полуготови или готови за консумация, съдържат огромно разнообразие от консерванти, подобрители на вкуса и текстурата, наситени и хидрогенирани мазнини и рафинирани въглехидрати. Всичко това има за цел да съхрани продукти, които в незамразено състояние не биха издържали повече от 2-3 дни. В замразените полуготови храни се съдържат много големи количества добавена сол и захар, което допълнително утежнява функциите на имунната система.

Ако искате да имате силна и здрава имунна система, готова да се бори с всички вирусни и бактериални патогени, хранете се разнообразно със здравословни храни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК