Как е правилно да се храним, когато сме подложени на стрес?

Диетата трябва едновременно да прави сърцето и мускулите ни силни

08.10.2021 | 10:28 Редактор: Жаклина Иванова
Как е правилно да се храним, когато сме подложени на стрес?

Оплаквате ли се от покачване на килограми в периоди на стрес? Не е нужно да се чувствате безсилни пред пристъпите на емоционално хранене. Има храни, които помагат да поддържаме баланса си при повишена тревожност и стрес, и са наистина здравословни.

Храната – здраве или заплаха?

Не му е лесно на съвременния човек, претрупан с информация какво е полезно и кое не, как да се храни и от какво се нуждае организмът му. Неусетно сме вдигнали летвата твърде високо: диетата, която се опитваме да спазваме, трябва едновременно да прави сърцето и мускулите ни силни, кожата и косата ни красиви, а нервите ни здрави.

И въпреки че няма как да повишим коефициента си на интелигентност, хапвайки определени храни, то работата на нашия мозък и нервна система до голяма степен зависят от изборите, които ежедневно правим. А ако често, под влияние на стреса в работното ежедневие, завършваме деня си, посягайки към запасите със сладко или други висококалорични изкушения, сме застрашени от сериозни последствия за здравето си.

Мозъкът – този голям егоист!

Въпреки че човешкият мозък представлява много малка част от телесното тегло, той консумира половината от дневните нужди от въглехидрати. В условията на стрес обаче се нуждае от допълнителна енергия.

Авторът на теорията за "егоистичния мозък" – неврологът Ахим Питърс, разглежда специалната позиция, която мозъкът заема в човешкия енергиен метаболизъм. Ако балансът в организма е нарушен и условията са неблагоприятни за функциите на мозъка, той започва да се държи "егоистично", състезавайки се за енергийните ресурси за тялото и получавайки най-висок приоритет.

При стресови условия мозъкът, за да подсигури енергийното си снабдяване, съответно включва механизми за подобряване на доставката на глюкоза. Те обаче не търсят енергия от резервите на тялото, а предизвикват още и още консумация на храна.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК