Храни, които се смятат за полезни, а всъщност са нездравословни

Това, че продукт е направен изцяло от плодове може да ни подведе, че е здравословен

04.10.2021 | 20:48 Редактор: Жаклина Иванова
Храни, които се смятат за полезни, а всъщност са нездравословни

В стремежа си да се храним здравословно се доверяваме на продукти, рекламирани и представяни като полезни, които всъщност далеч не са такива. Понякога това, че някой продукт е направен изцяло от плодове или пък не съдържа захар, може да ни подведе, че е здравословен, но това съвсем да не е така.

Кои са храните, които се смятат за здравословни, а всъщност изобщо не са полезни?

Прясно изцеден плодов сок (фреш)

Прясно изцеденият плодов сок се счита за много по-здравословен и полезен избор в сравнение с натуралните сокове с добавени захари, консерванти, оцветители и подобрители на вкуса. Това обаче не е съвсем вярно, защото плодовият сок е много наситен с плодова захар. Това предизвиква рязък скок в нивата на кръвната захар и инсулина подобно на скоковете, които се случват при консумация на захар. Ето защо, консумацията на плодови сокове не е толкова здравословна, колкото е консумацията на цели плодове. Те съдържат фибри и пулпа, които забавят усвояването на фруктовата захар.

Диетични газирани напитки с подсладители

За много хора изкуствените подсладители и диетичните напитки и продукти са спасение по време на диета. Те предлагат много малко или никакви калории, благодарение на това, че не съдържат захар. Подсладителите обаче имат потенциални негативни ефекти, особено ако се консумират ежедневно и в големи количества. Те могат да предизвикат стомашно-чревни разстройства, да повишат риска от рак, да създадат предпоставки за наддаване на тегло.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК