След Ковид-19 менструацията при жените не е същата

При част от пациентите с коронавирус се наблюдават промени в нивата на половите хормони

09.10.2021 | 06:50 Редактор: Елеонора Танева
След Ковид-19 менструацията при жените не е същата

В началото на пандемията от Ковид-19 бременните бяха посъветвани да вземат специални предпазни мерки, за да не се заразят. 

По време на бременността тялото се променя по редица начини, за да създаде по-добра среда за развиващия се плод. Някои адаптации към бременността имат потенциал да повлияят на реакцията на организма към Ковид-19. Например белите дробове се променят по начин, който може да увеличи риска от тежка инфекция и има промени, които правят кръвосъсирването по-вероятно. Много внимание беше отделено на промените в имунната система на бременните.

Освен върху бременността, коронавирусната инфекция оказва влияние и върху менструалния цикъл при повечето жени. 

Има различни данни за промени в менструацията при пациентки дори след оздравяване. 

Те включват както намален, така и по-обилен цикъл, по-дълги периоди, нередовна менструация и отделяне на по-големи кръвни съсиреци. Въпреки че някои от тези промени са докладвани в рецензирани статии, няма много налични проучвания, които обясняват случващото се, информира puls.bg.

При част от пациентките с Ковид-19 се наблюдават промени в нивата на половите хормони по време на инфекцията. Това би могло да обясни менструалните промени по време на инфекцията. Но в никакъв случай не обяснява промените, които настъпват след оздравяване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК