Рехабилитацията след Ковид-19 е изключително важна - ето защо

Проучвания установяват, че всеки пети, прекарал болестта, проявява вторични симптоми

04.10.2021 | 21:37 Редактор: Жаклина Иванова
Рехабилитацията след Ковид-19 е изключително важна - ето защо

Според статистика на база редица проучвания към днешна дата приблизително всеки пети, прекарал инфекция с пандемичния щам коронавирус, проявява късни вторични симптоми най-често следствие увреждане на сърцето или белите дробове.

Пациенти, които не влизат в цифрите на тази статистика, но преболедували Ковид-19 се оплакват от бързо изтощение дори и при леко физическо натоварване и продължително с месеци чувство за обща умора.

След прекарана бронхопневмония са налице персистиращи симптоми като кашлица, затруднено дишане, нужда от непрестанно отхрачване на събрани секрети, напрежение и тежест в областта на белите дробове и други.

Изследователи от университета в Улм проследяват 250 пациенти, като установяват, че при 20% от тях са налице увреждания на различни вътрешни органи.

При останалите 80% също са отчетени различни оплаквания, макар и субективни. При тях не е установено увреждане на органи, но съобщават за значително по-лесно настъпване на умора след натоварвания, отколкото преди да се разболеят, обяснява главният автор на проучването. Според данните повечето пациенти са на възраст между 40 и 50 години и са главно мъже, като не са отчетени хронични заболявания.

Експертите препоръчват на фона на налични симптоми продължително време след преболедуване да се мисли сериозно за провеждане на план от физиотерапевтични процедури, за да се възстанови състоянието преди заболяването.

Най-често се включват целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане, вибрационен масаж, тренировки на ходеща пътека, инхалации в комбинация с медикаментозно лечение при необходимост, кварцова лампа, велотренировка и други.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК