Ново проучване: Симптомите на Ковид-19 зависят от възрастта и пола

Загубата на обоняние не е фактор за диагностициране при по-възрастните

07.09.2021 | 13:20 Редактор: Жаклина Иванова
Ново проучване: Симптомите на Ковид-19 зависят от възрастта и пола

Симптомите в началото на инфекцията с Ковид-19 се различават между различните възрастови групи, както и зависят от пола, установи ново проучване. Тези разлики са най-забележими между възрастовите интервали от 16 до 59 години и лица между 60 и 80 години.

Резултатите от проучването, публикувани в The Lancet Digital Health, са ръководени от изследователи в King's College London. Периодът на провеждане е между 20 април и 15 октомври 2020 г.

Изследователите проучват възможността за прогнозиране на ранните признаци на инфекция с Ковид-19, използвайки настоящите диагностични критерии на Националната здравна служба в Обединеното кралство. Освен това се прави сравнение на база ранна проява на определен симптом и връзка с възраст, пол и здравословно състояние.

Проследени са 18 симптома, които имат различно значение за ранно откриване в различните изследвани групи. Най-важните симптоми включват загуба на миризма, болка в гърдите, упорита кашлица, коремна болка, мехури по краката, болка в очите и необичайна мускулна болка.

Загубата на обоняние не е фактор за диагностициране при по-възрастни, особено в групата над 80 години. Други ранни симптоми като диария са били ключови във възрастовия диапазон 60-79 години. Треската, макар и известен симптом на заболяването, не се откроява като ранен признак на заболяването при никоя от възрастовите групи.

Мъжете са по-склонни към прояви на недостиг на въздух, умора и втрисане, докато жените по-често съобщават за загуба на миризма, болка в гърдите и упорита кашлица.

Въпреки че моделите са били използвани за първия щам на вируса и преобладаващия след това новопоявил се Алфа вариант, се предполага, че симптомите на варианта Делта и следващите също ще се различават в различните групи от населението.

Водещият автор на проучването, Клер Стивс, обяснява, че на база разделението на симптоми, според признаци като възраст и пол, могат да бъдат променени и указанията за тестване, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Щом ти трябва тест за да разбереш, че си болен от настинка, ясно каква болест е... Сигнализирай за неуместен коментар