Това са някои от най-използваните имуностимулатори през есента

Добрият имунитет е предпоставка за по-малко вирусни инфекции

30.09.2021 | 13:17 Редактор: Жаклина Иванова
Това са някои от най-използваните имуностимулатори през есента

Имуностимулаторите са един от най-търсените продукти в началото на есента. Тъй като всеки знае, че добрият имунитет е предпоставка за по-малко вирусни инфекции.

Инозинът е често предписван имуностимилатор. Той представлява синтетично пуриново производно с имуностимулиращ и противовирусен ефект. Използва се за лечение на някои вирусни инфекции и за засилване на естествения имунитет на организма и имунния му отговор към вирусни инфекции. Медикаментът повлиява най-вече на компонентите на клетъчния имунитет.

Типичната употреба на инозина е при пациенти с респираторни заболявания или при такива с риск от експозиция на респираторни инфекции. Важно е да се отбележи, че инозинът е медикамент по лекарско предписание и неговата употреба следва да бъде назначена от лекар в дозировка, съобразена с пациента и индивидуалното му състояние.

Мултивитамини. Хранителните добавки, съдържащи различни витамини, имат за цел да задоволят нуждите на тялото от витамини, микро- и макроелементи. Това би трябвало да става посредством храненето, но през зимния период, когато липсват пресни плодове и зеленчуци, е трудно. Много данни сочат, че храната, с която се храним днес, е далеч по-бедна на витамини от тази, с която сме се хранили преди 20 години.

Такива обстоятелства налагат приема на витамини под формата на хранителни добавки, за да функционира тялото ни правилно и да работи имунната ни защита, пише puls.bg.

Пробиотици. Всички бактерии, които присъстват в организма, се наричат с обединяващия термин – микробиом. Основният дял от човешкия микробиом се разполага в червата. Микроорганизмите и гостоприемникът образуват единна екосистема, която изпълнява редица функции.

Ранната колонизация на чревния тракт има отношение към изграждане на силна имунна система още в детска възраст. Затова приемът на храни, богати на добри бактерии, а също и пробиотични щамове под формата на добавки, има значителен ефект върху поддържането на добър имунитет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК