Трябва ли бременните да се ваксинират срещу Ковид-19?

При новородени на ваксинирани майки се наблюдава наличие на титри на антитела

18.09.2021 | 11:14 Редактор: Тодор Петров
Трябва ли бременните да се ваксинират срещу Ковид-19?

В днешно време бременни жени са ваксинирани срещу редица заболявания като тетанус, жълта треска, коклюш и грип, с цел да се намали разпространението и да се предотвратят редица усложнения. Въпреки това ваксината срещу Ковид-19 към момента не се предлага активно на бременни жени заради липсата на клинични проучвания, които проследяват влиянието върху плода и майката.

Нова публикация в американското списание "Ваксини" разглежда темата за ваксинация на бременни жени срещу Ковид-19 и дали потенциалните рискове оправдават ползата от тяхното приложение.

По време на бременност жените се причисляват към високорискова категория за усложнения от Ковид-19 и последваща хоспитализация, заради физиологичните промени, които се наблюдават в техния организъм.

Най-честите усложнения, които се наблюдават по време на заболяването, са преждевременно раждане и мъртвородени деца, последвани с прееклампсия при майката. Вследствие на заболяването се наблюдава и повишаване на ражданията с Цезарово сечение.

Проучвания за иРНК-ваксина срещу Ковид-19 показват наличието на силен имунен отговор - хуморален и клетъчен, по време на бременност и кърмене, сравним с този при небременни жени. Вследствие на ваксинация се наблюдава по-силен отговор от получения при естествената инфекция.

При новородени на ваксинирани майки се наблюдава наличие на титри на антитела срещу вируса, които най-често са получени след кърмене. В кръвта на майката тези титри са поне двойно повече от тези при бебето.

Четете повече по темата в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
На бременните аспирин не им дават, те ще ги бодат с експериментални химии. Сигнализирай за неуместен коментар