Диета, с която можем да се опълчим на Ковид-19 чрез подсилване на организма

Растителната диета намалява със 73% вероятността от развиване на умерен до тежък Ковид-19

13.09.2021 | 06:30 Редактор: Елеонора Танева
Диета, с която можем да се опълчим на Ковид-19 чрез подсилване на организма

В края на лятото, на прага на есента обикновено се замисляме как да повишим имунитета си. В разгара на четвъртата вълна на Ковид-19 инфекционистите не препоръчват спазване на строги диети, за не лишаваме тялото си от жизненоважни микроелементи. Точно обратното – да се храним по определен начин, за да си набавим онова, което ни е необходимо. А храната може да ни помогне в борбата с вируса.

Изследване, проведено между здравни работници на първа линия от Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство и САЩ в периода от 17 до 25 юли 2020 г., показва, че растителният режим и така наречената пескатарианска диета, намаляват риска от протичане на най-тежките симптоми на заболяването.

"В сравнение с участниците, които съобщават, че следват диети на растителна основа, тези, които съобщават, че следват нисковъглехидратни, високо протеинови диети, са с по-голям шанс за умерен до тежък Ковид-19". Това коментира д-р Хюнджу Ким, асистент в частния изследователски университет "Джонс Хопкинс", който е един от авторите на проучването.

Резултатите на участниците са категорични – тези, спазващи растителна диета, са със 73% по-малък шанс да развият умерен до тежък Ковид-19 в сравнение с тези, които са се хранили по друг начин. Според диетолога Шарън Палмър коментира някои хранителни вещества, включително витамините А, С и Е, както и фитохимикали и фибри, подсилват значително имунитета в този сезон.

Приемът на витамините А, С и Е намалява риска от респираторни инфекции, като обикновена настинка. А ако човек се разболее, може да съкрати периода на преболедуване.

И все пак експертите препоръчват при възможност да се разчита на ваксинацията като средство за защита от Ковид-19.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК