Посочиха петте най-вредни растителни продукта

Доматите могат да бъдат опасни, ако се отглеждат с помощта на химикали

29.08.2021 | 19:52 Редактор: Искра Ангелова
Посочиха петте най-вредни растителни продукта

Има пет зеленчука, за които много хора погрешно смятат, че са полезни, но вредата от тях всъщност при определени обстоятелства може дори да надвишава ползите, според публикация на руския вестник “Московский Комсомолец“.

Първият от тези зеленчуци са картофите. Той съдържа много хранителни вещества, включително едно от най -важните -калият. Картофите обаче съдържат нишесте, което се разгражда на прости въглехидрати, и соланин, който влияе отрицателно върху нервната система. Също така картофите имат много висок гликемичен индекс.

Доматите също са в списъка на опасните храни. От една страна, те са много полезни, тъй като един домат може да съдържа до една трета от дневния дял на витамини С и В. Но има няколко "но": доматите могат да бъдат опасни, ако се отглеждат с помощта на химикали, те също са вредни за тези, които имат гастрит или язва поради повишена киселинност. В допълнение, доматите могат да причинят скокове в нивата на кръвната захар, информира "Фокус".

Патладжаните не само съдържат гореспоменатия соланин, но и допринасят за увеличаване на количеството оксалова киселина в организма. Това е свързано с образуването на камъни в бъбреците.

Зелето е противопоказано за хора със заболявания на щитовидната жлеза, тъй като съдържа много йод. Също така значително повишава нивото на киселинност. При гастрит и язва то е много опасно.

Лукът съдържа фруктан, полимер на фруктоза, който в големи количества е опасен за стомашно -чревния тракт и при злоупотреба може да доведе до гастрит.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Провинциалист
преди 2 години