Кои храни повишават риска от образуване на камъни в бъбреците?

Те са с киселинен характер

23.08.2021 | 09:21 Редактор: Здравко Черкезов
Кои храни повишават риска от образуване на камъни в бъбреците?

Камъните в бъбреците или в пикочните пътища са често срещан проблем, с който милиони хора по света се сблъскват. Те са малки минерални твърди формации, които обаче могат да причинят много болка, докато излязат. Понякога естественото им изхвърляне от тялото е невъзможно и се налага да бъдат извадени от лекар. Ако камък запуши бъбречните каналчета или пътищата на отделителната и пикочната система, това може да предизвика сериозни и опасни за здравето състояния. Невъзможността за отделяне на урина е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна лекарска намеса.

Според Web MD, храната и напитките, които консумираме всеки ден, могат да създадат условия за образуване на камъни. Някои храни имат по-голямо влияние в тази посока от други, защото са с киселинен характер.

Повечето хора, които получават камъни в бъбреците, имат калциеви оксалатни камъни. Те са най-често срещаният вид бъбречни камъни. Образуват се, когато калцият в урината се комбинира с оксалат – химическо вещество, което се намира в много храни, най-вече в растителните храни.

Склонните към такъв тип камъни в бъбреците може да се наложи да избягват растителни храни с високо съдържание на оксалати. Такива са спанак, бадеми, кашу, цвекло, сладки картофи, малини, трици, зърнени култури, кафе, газирани напитки, чай. Добре е да избягвате и храни с високо съдържание на натрий, защото натрият може да стимулира отделяне на излишъци от калций в кръвта и урината. Това води до допълнително повишен риск от образуване на камъни.

Какво можете да направите, за да намалите риска от камъни в бъбреците?

Много е важно преди да започнете каквато и да е борба с камъни в бъбреците да се консултирате с лекар специалист, който да определи вида на камъните в бъбреците и според това да назначи подходяща диета. Изследванията на кръвта и урината дават яснота за състоянието на бъбреците и пикочната система. Според резултатите лекарят ви ще ви посъветва какви промени в храненето и начина на живот да предприемете.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК