Защо доматите са вредни при гастрит и камъни в бъбреците?

Диетологът отбелязва, че термично обработените домати са по-здравословни от пресните домати

30.01.2020 | 17:10 Редактор: Искра Ангелова
Защо доматите са вредни при гастрит и камъни в бъбреците?

Консумацията на домати не винаги носи ползи за организма, казва диетологът Елена Соломатина в интервю за “Вечерная Москва”.

Според нея, поради големия брой органични киселини, доматите са противопоказни при гастрит и язви на стомаха. Лекарят също не ги препоръчва за консумация от хора с камъни в бъбреците.

“Дори на тези, които нямат стомашни проблеми, не препоръчвам да ядат много кетчуп. В него се добавя захар и сладкото не е полезно за тялото ни“, каза Елена Соломатина, предава БГНЕС.

В същото време лекарят припомня, че в доматите има съдържание на витамини, микро и макроелементи, както и ликопен, който има антиоксидантен ефект върху всички органи, има благоприятен ефект върху простатната жлеза и е в състояние да предотврати рак.

Диетологът отбелязва, че термично обработените домати са по-здравословни от пресните домати, така че преди да ги използвате, е препоръчително да се задушат за кратко на слаб огън. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК