Ликовете на български герои оживяват в графити в столичния кв. "Банишора"

Припомнянето на историята, според Александър, е важно за самосъзнанието на българина

27.08.2021 | 19:43 Редактор: Юлия Христова

Графити с образите на български герои да се появят по фасадите на трафопостовете в столичния квартал "Банишора". Идеята е на младия Александър Александров. За подкрепа той е поканил професионални художници и съседи. Днес започна изрисуването на една от сградите с ликовете на Райна Княгиня и Борис Дрангов.

Александър е израснал в квартал "Банишора". Надрасканите фасади от фенове на футболни отбори според него превръщат квартала в гето.

"Първоначално беше просто едно начинание, което касаеше това да превърна блока ми и околните такива в едно малко по-красиво място за живеене, тъй като бяха заприличали на гето", каза той. 

След редица изрисувани фасади в квартала ще бъдат изрисувани и двата трафопоста между трамвайните линии на бул. "Мария Луиза", които до скоро бяха покрити с нецензурни графити. Скоро на тях ще се появят българският трибагреник, ликът на Райна Княгиня, както и този на българския офицер Борис Дрангов. Припомнянето на историята, според Александър, е важно за самосъзнанието на българина.

"В евроатлантическия сектор, в който се намираме, се пропагандират малко по-различни ценности и започва да се губи връзката с родното, с културата, с езика, с историята и на мен ми се струва много необходимо", допълни Александър. 

Негови съседи подкрепят инициативата като поставят знамена в близост до рисунките.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК