Ден на най-добрия приятел на човека: Как да осиновим куче

Той се празнува от 2004 година

26.08.2021 | 20:02 Редактор: Юлия Христова

Днес се отбелязва световният ден на най-добрия приятел на човека - кучето. Денят се празнува от 2004 година. Целта е да се обърне внимание към осиновяването на бездомни животни.

Илона е горд собственик на 2 осиновени кучета: Роки и Реди. Преди Реди да стане част от семейството й той е обитавал  ромската махала на Тутракан 

"Едно момче Кристиян от Тутракан го намери и той беше целият боядисан с червена боя. Беше много малък, травмиран", каза тя.

Илона споделя, че животът й се е изпълнил с любов, след като е отворила дома си за новите си приятели. 

"На първо място ми даде смисъл, защото те не ми дават възможност да изпадам в депресия, в лоши настроения в абсолютно нищо. Много така любов, всеотдайност, подкрепа. Само хубави неща ", допълни Илона.

Доктор Мечева разказва, че на входа на клиниката в която работи, непрекъснато биват оставяни кашони с животни, много от които са тежко болни. 

"Общо взето всяко изоставено, което идва тук при нас ни създава голям проблем, тъй като клиниката ни не разполага с приют и за нас е много голямо усилие да отглеждаме млади животни тук при нас", подчерта д-р Мечева. 

Едно от тези животни е кучето Джера, която е пристигнала във ветеринарната клиника в "Банкя" преди почти 2 години. 

"Доведе я възрастна жена, която се е грижела за нея. Беше с доста тежка фрактура на долната челюст. Всъщност при ренгенграфията се установи, че има доста метални фрагменти в долната челюст, което ни наведе на мисълта, че кученцето, най-вероятно е стреляно с някакъв тип огнестрелно оръжие в главата", допълни тя.

По случай специалния ден, доктор Мечева си пожелава да среща все по-рядко животни, които са жертви на човешко насилие и силно насърчава осиновяването на животни от улицата, защото те също имат много любов, с която да дарят своя човек. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК