Българският Хачико: Куче живя над 2 месеца на гроба на стопанката си

В момента животното е настанено в приемен дом в Пазарджик

29.07.2021 | 18:13 Редактор: Жаклина Иванова

Трогателната история на едно куче, което повече от два месеца живя на гроба на своята стопанка в пазарджишкото село Пищигово.

Преди два месеца Христо Главчев посещава гробищния парк в пазарджишкото село Пищигово и вижда куче, което лежи на един от гробовете. Това не му прави особено впечатление, но няколко дни по-късно, когато пак отива там, вижда, че кучето още е там и то на същия гроб. Той забелязва, че гробът е на 86-годишната баба Янка, която е починала през май.

"Случайно го видях, че тук лежи и не ми направи впечатление. Помислих си, че то е изхвърлено и ще се прибере към селото. След 5 дни дойдох, то пак беше тук. Пак на същото място. Отидох и му взех храна, донесох му и оттогава започнах да го храня. Винаги беше на това място, на този гроб. Не се мести изобщо. Вода му слагам, гранули. Само на гроба стои, когато и да идвах", сподели жителят на с. Пищигово Христо Главчев.

И късметът скоро се усмихва на българския Хачико. Млад мъж от съседното село Мало Конаре разбира за трогателната история на кучето и се заема да му намери дом.

"Попитах и местни жители и те потвърдиха, че наистина кучето е на тази жена. Идвахме два-три дни поред и пуснах пост във Facebook. Трима души предложиха дом извън България. Една жена се отзова, която иска да го осинови в Норвегия, друга - в Швейцария, трета - в Германия. Прибрахме го в клиниката, направихме изследвания, които показаха невероятни резултати за куче на 12 години. Кучето е здраво. В момента е настанено в приемен дом в Пазарджик", сподели защитникът на животните Трифон Кабуров.

Така, благодарение на Христо и Трифон, невероятната историята на българския Хачико завършва с щастлив край – кучето вече има дом. Спасителите му се надяват скоро да спре да тъгува по своята починала стопанка.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК