Австралиец строи резерват-приют у нас за спасени от улицата кучета и котки

Вместо клетки, животните в приюта обитават дворови пространства

21.06.2021 | 19:34 Редактор: Здравко Черкезов

Австралиец строи обширен приют в Костинброд за спасени от улицата кучета и котки. Вместо клетки, животните в приюта обитават дворови пространства, излежават се на дивани и се социализират с хора. Временният дом за животните се простира на 25 хиляди квадратни метра и е първият по рода си в България, както и на Балканския полуостров.

Желаещите да направят кучешкия живот по-щастлив могат да се включат в мисията като доброволци всеки ден от 10 до 16 часа в Костинброд. 

Преди 10 години австралиецът Тери Кайл пристига в България за първи път, силни емоции у него предизвиква отношението към бездомните кучета. Няколко години по-късно през 2019 г. полага основите на най-големия по площ кучешки резерват в България и на Балканите. 

"Бил съм доброволец в приюти за кучета в България. Те всички са направени за удобство на хората, не с мисъл за кучетата. Кучетата живеят в малки клетки, това е ужасно, емоционално и физически, те се депресират и агресират. Затова реших да създавам различен модел на приют, където те да са свободни и да имат място да си играят. Наричаме го "резерват", защото думата "приют" има негативна конотация. Храним обитателите с най-висококачествената храна, за тях се грижат ветелинари и психолог. За нас е важно да ги социализираме и с хора", споделя Кайл. 

С четириногите в приюта работи психолог, който анализира поведението им и подпомага за тяхното адаптиране, както към хората, така и към другите обитатели. Благодарение на него всеки, който иска може да се наслади на разходка с кученце в покрайнините на приюта. 

Приютът е разделен на дворове. Най-големият е 2000 кв.м, а най-малките се простират на 400 кв.метра. В приюта живеят 80 кучета, а всяка година над 20 от тях се осиновяват в чужбина. Той разполага със зала за социализация, където четириногите се разхождат свободно и се излежават на дивани. 

Предстои сградата да бъде цялостно реновирана. За да бъдат осъществени целите на инициативата екипът има нужда от помощта на доброволци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК