Как да защитим колата си от жегата, за да не се превърне в пещ

На пряко слънце воланът може да се нагрее до 70 градуса, показа експеримент

21.08.2021 | 18:17 Редактор: Елеонора Танева
Как да защитим колата си от жегата, за да не се превърне в пещ

Жегата влияе не само на хората, но и на автомобилите. Така както човек се опитва да се спаси от горещините, по същия начин шофьорите търсят варианти да защитят колите си от силното слънце. Експертите от Германския автомобилен клуб (ADAC) проведоха интересен експеримент.

Събрани на едно място 7 напълно еднакви Dacia Duster. 4 от тях бяха снабдени с различни мерки за защита от силното слънце, имаше превозно средство със затъмнени странични и задни стъкла, бял автомобил и напълно неподготвена кола. Всички бяха паркирани около обяд за 4 часа.

В колата без защита температурата е измерена най-високата температура - 53 градуса, в тази с брезент, който покрива повече от половината от колата и закрива прозорците - температурата е била с 10 градуса по-ниска - 43. Външното слънцезащитно фолио е понижило вътрешната температура до 45 градуса, а при отразяващата лъчите козирка – 49 градуса. В колата с бяла кърпа на таблото са отчетени 50 градуса.

При автомобила със затъмнени прозорци вътрешната температура е била само с 2 градуса по-ниска, до 51. 

Експериментът е показал също, че волан, оставен на слънце без защита,  може да се нагрее до 70 градуса. А това може да причини изгаряния по ръцете на шофьора. 

Четете цялата статия в automedia.investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК