Как смартфоните вредят на здравето и социалния ни живот?

Увреждат очите, вредни са за съня, преносителите са на бактерии...

20.08.2021 | 13:11 Редактор: Десислава Атанасова
Как смартфоните вредят на здравето и социалния ни живот?

Едно от електронните устройства, без което не можем и което винаги държим в ръцете си, е телефонът. Дълбоко навлезли в нашето ежедневие, смартфоните са една от най-често докосваната вещ, в която понякога се взираме с часове. Това обаче има редица негативни ефекти не само върху здравето ни, но и върху социалните ни контакти и приемането ни от страна на околните.

Ето някои причини да спрете да го правите:

Телефоните увреждат очите

Всеки знае този факт, но сме длъжни да го споменем. Светлината от екрана на смартфоните има негативен ефект върху зрението и може да предизвика симптоми на раздразнение в очите. С течение на времето е възможно дори възникване на проблем с нормалното виждане.

Смартфоните са вредни за съня

Синята и бялата светлина, която екраните на телефоните излъчват, пречат на мозъка да синтезира необходимите за нормалното заспиване вещества.

Гледането в телефона ви прави отблъскващи за околните

Ако седите на маса с приятели и по време на разговора не откъсвате очи от телефона си, пишете си с някого или скролвате из социалните мрежи, това ви прави неприятна компания

Смартфоните са преносители на бактерии

Още една причина да спрете да държите телефона си в ръце непрекъснато е опасността от заразяване. Колкото по-често го пипате без да сте го дезинфекцирали, толкова е по-голям рискът от инфекции.

Повече по темата четете на Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК