Доколко свободната игра е важна за здравословното развитие на детето?

Тя променя структурата на развиващия се детски мозък

11.08.2021 | 14:52 Редактор: Юлия Христова
Доколко свободната игра е важна за здравословното развитие на детето?

Лятната ваканция е сред малкото възможности за децата да играят свободно, след като в близо десетте месеца на учебната година времето им е било почти изцяло разпределено и планирано.

Все повече проучвания показват, че свободната игра е важна за здравословното развитие на детето. Тя му дава възможност да използва своето въображение, докато развива когнитивните, социалните и физическите си умения.

Свободната игра е естествена, непланирана и спонтанна. В наши дни, като родители сме все по-склонни да се намесваме, когато децата играят с други деца, като им помагаме да преодоляват своите разногласия, даваме им идеи за игра, наемаме аниматори, за да ги „спасим“ от скуката.

Така неволно им отнемаме възможностите да решават сами, да развият своите социални умения и въображение, да преговарят и постигат компромиси.

Проучвания показват, че свободната игра променя структурата на развиващия се детски мозък, укрепвайки връзките на невроните в префронталната кора. Това е областта на мозъка, което е отговорна за решаването на проблеми, вземането на решения, планирането и регулирането на емоциите.

Тъй като неструктурираната игра включва изпробване на различни стратегии без конкретни цели или сериозни последици, децата могат да изпробват различни идеи по време на игра и да видят какво се случва.

От друга страна свободната игра учи децата да имат положително взаимодействие с другите. До скоро учените смятаха, че играта при животните е просто упражнение, за да могат да станат по-ефективни ловци.

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК