Какво представлява кето грипът и кои са симптомите му?

Кетогенната диета има широка популярност като естествен начин за отслабване и подобряване на здравето

04.08.2021 | 10:58 Редактор: Жаклина Иванова
Какво представлява кето грипът и кои са симптомите му?

Кетогенната диета има широка популярност като естествен начин за отслабване и подобряване на здравето. Диетата се състои в консумацията на продукти с много ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерено съдържание на протеини. Докато диетата се счита за безопасна за повечето хора, тя е свързана с някои неприятни нежелани реакции.

Кето грипът, наричан още въглехидратен грип, е термин, описващ симптомите, които някои хора изпитват при започване на диетата.

Какво представлява кето грипът?

Кето грипът е съвкупност от симптоми, които изпитват някои хора, когато преминават за първи път на кетогенна диета. Тези симптоми, които могат да бъдат усетени като подобни на симптомите на грипа, са предизвикани от адаптирането на организма към нова диета, състояща се от много малко въглехидрати.

Намаляването на приема на въглехидрати принуждава тялото да изгаря кетони за енергия вместо глюкоза. Кетоните са странични продукти от разграждането на мазнините и се превръщат в основен източник на енергия при спазване на кетогенна диета.

Обикновено мазнините се складират като вторичен източник на енергия, която да бъде използвана, когато глюкозата не е налична. Това преминаване към изгаряне на мазнини за енергия се нарича кетоза и се случва при специфични обстоятелства, включващи гладуване.

Kетозата може да бъде достигната и чрез преминаване на диета с много ниско съдържание на въглехидрати. При кетогенна диета въглехидратите обикновено се намаляват под 50 грама на ден. Това драстично намаляване може да доведе до шок за организма и може да причини симптоми, подобни на тези, които се наблюдават при спиране на приема на пристрастяващо вещество като кофеина.

Преминаването към диета с много ниско съдържание на въглехидрати е голяма промяна и тялото и то може да има нужда от време, за да се адаптира към този нов начин на хранене. За някои хора този преходен период може да бъде особено труден.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК