По колко скилидки чесън е здравословно да ядем и какво се случва ако прекалим?

Прекомерната му консумация може да доведе до някои странични ефекти и неприятни състояния

26.07.2021 | 07:33 Редактор: Искра Ангелова
По колко скилидки чесън е здравословно да ядем и какво се случва ако прекалим?

Чесънът е превъзходна подправка, която придава страхотен вкус на ястията. Освен това той е много полезен. Затова и някои хора го консумират в изобилие.

Въпреки че чесънът има наистина многобройни ползи за здравето, прекомерната му консумация може да доведе до някои странични ефекти и неприятни състояния, според healthline.com, които далеч надхвърлят просто лош дъх.

Прекаляването с чесъна всеки ден може да причини стомашно-чревни проблеми. Чесънът съдържа големи количества от въглехидрата фруктан. Той може да доведе до подуване, газове, болки и спазми в коремната област. Това важи особено за хората, които имат непоносимост към фруктан и изпитват затруднения в храносмилането и разграждането му. Фруктанът остава необработен в стомаха и червата, като ферментира и причинява сериозни неприятни симптоми.

Прекомерната консумация на чесън може да предизвика и киселини. Изобилието от фибри в чесъна в комбинация с въглехидратите могат да влошат киселинния рефлукс, ако страдате от такъв, както и да предизвикат връщане на киселини и при здрави хора. Това води до пареща болка в гръдната област, горчив вкус в устата, гадене.

Чесънът съдържа и естествени антикоагуланти. Това са вещества, които разреждат кръвта и предотвратяват поява на съсиреци. При изобилна и ежедневна консумация на чесън може да се прояви един от най-сериозните му странични ефекти – прекаленото разреждане на кръвта, което може да доведе до кръвоизливи. Това е особено опасно, ако ви предстои операция.

Въпреки всички потенциални рискове, чесънът е изключително полезен и не е нужно да ограничавате прекалено консумацията му. Важно е да не се прекалява с количеството приет чесън на ден. Но ако ядете по 2-3 скилидки, тялото ви ще ви е благодарно. Редовната умерена консумация на чесън може да подобри имунната система, функцията на сърдечносъдовата система, както и да допринесе в превенцията на някои видове рак, предава az-jenata.bg.

Ако консумирате по една или две до максимум три скилидки чесън на ден, това може да ви се отрази благоприятно в здравословен смисъл, без да изпитате странични ефекти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК