Ето как редовната спортна активност подобрява енергийните ни нива

Намаляват се нивата на стрес и рискът от депресия

17.07.2021 | 08:55 Редактор: Жаклина Иванова
Ето как редовната спортна активност подобрява енергийните ни нива

Колко често сутрин се събуждате уморени? А може би редовно не ви достига енергия за текущите задачи и някак сте мудни, демотивирани? Нашето тяло е енергия и това означава, че ние редовно трябва да се грижим за поддържането на тази енергия. С правилно хранене и редовна физическа активност – зумба, каране на колело, плуване, фитнес, йога, тичане и т. н. Всичко това допринася за повишаването не само на енергийните ни нива, но и на настроението ни.

Как редовната спортна активност подобрява енергийните нива?

Намаляват се нивата на стрес и рискът от депресия

Депресията е състояние, което може да доведе до всякакви физически проблеми. Хроничният стрес увеличава риска от депресия. Хубавото е, че редовната спортна активност ни помага да редуцираме напрежението. Когато се занимаваме със спорт, тялото ни освобождава ендорфини, за които учени смятат, че са естественият еквивалент на морфина в тялото ни. При упражнения ендорфините потискат болката и повишават настроението ни, карат ни да се чувстваме по-спокойни и щастливи.

По-добър сън

Още една положителна промяна, която настъпва в тялото ни, когато редовно се занимаваме със спорт е, че се подобрява качеството на съня ни. Упражненията, които изпълняваме, изискват значителни физически натоварвания от тялото ни. Имаме прилив на енергия, ендорфини в рамките на няколко часа.

След това съвсем естествено тялото изпраща сигнал до мозъка, че му е необходимо възстановяване. Започва отделяне на мелатонин, мозъчният химикал на съня. Когато спортуваме редовно и балансираме нивата на стрес, ние помагаме на своето тяло да синтезира мелатонин, сънят ни е много по-спокоен и пълноценен. Това от своя страна ни помага да сме отпочинали, енергични и в добро настроение.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК