Кое е най-доброто време да вечеряме - ще се изненадате

Обилната вечеря преди лягане може да има сериозни негативни ефекти за здравето

14.07.2021 | 14:13 Редактор: Искра Ангелова
Кое е най-доброто време да вечеряме - ще се изненадате

Късната обилна вечеря е вредна за здравето и тънката талия. Това е известен факт. В стремежа си да поддържат стройна фигура и да се предпазят от различни заболявания, свързани със затлъстяването, много хора предпочитат да вечерят рано.

Някои обаче прекаляват с ранния час и изтеглят вечерята си в следобедните часове. Това пък крие риск от огладняване впоследствие, а заспиването на изцяло празен и стържещ стомах също не е добра идея.

Кое е най-доброто време да вечеряме?

Учени, цитирани от healthdigest.com, смятат, че рутината на всеки човек предполага индивидуални нужди от хранене. Ако имате работно време от 9 до 17, вероятно ще ви е трудно да се храните именно в 17 часа, когато си тръгвате от работа. Затова те смятат, че диапазонът между 17 и 18 часа е най-подходящото време да направите последното си хранене за деня. Така ще имате достатъчно време да позволите на метаболизма си да извърши всички функции, свързани с разграждането и усвояването на храната преди да си легнете.

Когато тялото е свободно от ангажимента да разгражда и усвоява хранителни вещества, то е напълно готово да се концентрира върху механизмите на съня. Когато обаче вечеряте късно, тялото се затруднява да активира и двете функции, тъй като храносмилането е трудоемка задача. По този начин сънят остава на заден план, като ви лишава от пълноценната почивка, от която имате нужда.

Обилната вечеря преди лягане може да има сериозни негативни ефекти за здравето. Възможно е да се появи рефлукс, който да предизвика връщане на киселини и храна в хранопровода, което ще направи сънят ви невъзможен. Тежестта в корема ви може да затрудни работата на сърцето, бъбреците, черния дроб, червата, информира az-jenata.bg.

Късното хранене допринася за увеличаване на теглото и апетита на следващия ден. Това ви поставя в порочен кръг от преяждане и покачване на килограмите. Преяждането късно вечер ви кара и да не закусвате, което е не по-малко вреден навик, тъй като закуската е най-важното хранене за деня.

Според проучване от 2014 година, публикувано в International Journal of Obesity, обилната късна вечеря допринася за по-некачественото и бавно изгаряне на калориите през деня. Това е предпоставка за затлъстяване и заболяванията, косвено свързани с него.

За да си изградите здравословна рутина в храненето, правете всичко възможно да се храните до 18 часа вечерта. Не преяждайте късно вечер и не посягайте към калорични и високовъглехидратни храни в този диапазон. Наблягайте на закуската, а вечерята направете здравословна, лека и по-ранна.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК