Имате артрит? Ето кои храни влошават възпаленията

Важно е да ограничите тези с високо съдържание на натрий

13.07.2021 | 14:37 Редактор: Искра Ангелова
Имате артрит? Ето кои храни влошават възпаленията

Артритът е възпаление, известно още като възпаление на една или повече стави в тялото. Според учени, съществуват различни видове артрит и свързани състояния. Симптомите на артрита включат болка, подуване, скованост и намален обхват на движение, ката тези симптоми могат да се задълбочат с напредване на възрастта.

Когато тялото ни страда по някакъв начин, храната е първото е нещо, което трябва да преразгледаме. Сокове с високо съдържание на захар, пържени храни, в някои случаи прясно мляко, сладолед, са само част от храните, чиято консумация  важно да се намали до минимум, ако налице е артрит.

Преработени меса

Такива са кренвирши, наденици, колбаси. Редовната им консумация допринася за възпаленията в организма и влошават симптомите на артрит,  отбелязват The Nutrition Twins. 

Бял ориз

Белият ориз е рафиниран въглехидрат, който може да предизвика скок в стойностите на кръвната ни захар и може да увеличи маркерите на възпалението в тялото ни, влошавайки страничните ефекти на артрита. Бихме могли да го заменим с кафяв ориз, спелта, боб, нахут, леща.

Маргарин 

За съжаление голяма част от маргарините  са направени от трансмазнини, които увеличават биомаркерите на възпалението в организма, повишават риска от рак и сърдечни заболявания, информира az-jenata.bg.

Богати на мазнини сирена

Въпреки че може да са ви любими, редуцирайте до минимум тяхната консумация. Съдържат много сол, наситени мазнини, за които е доказано, че са провокатор за възпаления не само при сърдечни заболявания, но и при артрит. 

Кифли, кексове, бисквити, рула, торти

Внимавайте с тези храни, ако страдате от артрит и не само. Това са рафинирани въглехидрати с много захар и хидрогенирани масла, съдържащи трансманизни. Трансмазнините са свързани с редица възпаления в организма. Редовната им консумация не само покачва кръвната захар, но и лошия холестерол. Неразположенията свързани с артрита се засилват, но е увеличава и риска от сърдечни болести. 

Сода и газирани напитки

Обикновено съдържат захар и подсладители, които допринасят за влошаване на артрита, смятат западни учи. В допълнение, тези напитки ни носят само празни калории, а не важни хранителни елементи. 

Обикновени крекери, солети, гевреци

Има много западни проучвания, свързващи нарушения микробиом с възпалението на артрита. Рафинираните зърнени храни като тези тестени лакомства, са точно това, което здравият микробиом не желае. Вместо това е добре да му осигурим здравословни храни, богат на фибри, като нахут, киноа, броколи, ядки и т.н.

Солени храни

Страдащите от ревматоиден артрит е важно да ограничат храните с високо съдържание на натрий. Редовната консумация на храни, които съдържат повече сол може да увеличи възпаленията в тялото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК