Бананите са чудесен плод с любим сладък вкус. Те съдържат много ценни витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Бананите са един от най-добрите източници на калий, важен за нервната и сърдечносъдовата система.
Бананите често се продават леко зелени, тъй като извървяват дълъг път до магазините. В повечето случаи те се берат още зелени и зреят след това. Вероятно често си купувате леко зелени банани, които чакате да узреят впоследствие. Понякога чакането може да е по-продължително и това да доведе до покафеняване на бананите.
Известно е, че кафявите петънца по кората и структурата на бананите са безопасни. Леко кафявите банани са доста сладки и добре узрели, пише az-jenata.bg.
Узрелият банан има тъмни петънца по кората и самия плод. Те не влияят на качеството на банана. Дори подсилват неговата сладост.
Проблемът идва, когато бананите са толкова узрели, че съдържат невидими плесени и започват да излъчват особени миризми. Това означава, че бананът е презрял и в него са започнали гнилостни процеси, които може и да не забележите изцяло и да изядете банана.
В презрелите банани се отделя газ етилен, който увеличава количеството си с напредване на зреенето на плода, пише livestrong.com. Благодарение на него бананът започва да изменя цвета си от зелен през жълт към кафяв. Явлението е често срещано при тропическите плодове, защото те продължават да зреят дълго време след като са били откъснати.
Презрелият банан има променен вкус. Въпреки че може и да си е останал все още вкусен, той ще е изгубил значителна част от хранителните си качества. Кафявият презрял банан съдържа нишесте, което в този етап на зреене вече е започнало да се разпада до прости захари. Това означава, че количеството захари в банана се е увеличило значително в сравнение с етапа, в който е бил жълт. Презрелите банани са и по-бедни на фибри в сравнение с не толкова узрелите.
Правилното съхранение на бананите е от значение за удължаване на годността им и хранителните им качества. Дръжте ги в хладилника. Можете да увиете дръжките им с фолио. Така забавяте процеса на зреене.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
ЕК глоби Х, социалната мрежа нарушавала правилата за прозрачност
Кметът на район "Изгрев" съобщава за саботажи с боклука
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
От Черно море излязоха с важна информация за мача с ЦСКА
Финансовият директор на "Фантастико": Най-голямото предизвикателство ще е преходният период към еврото
ЕК глобява платформата X със 120 млн. евро заради нарушаване на правилата за прозрачност
Кристиано Роналдо инвестира в стартъпа Perplexity AI
Netflix купува Warner Bros. в мегасделка за 72 млрд. долара
преди 4 години