Вредни ли са покафенелите банани?

Проблемът идва, когато бананите са толкова узрели, че съдържат невидими плесени

10.07.2021 • 06:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Вредни ли са покафенелите банани?
Вредни ли са покафенелите банани?

Бананите са чудесен плод с любим сладък вкус. Те съдържат много ценни витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Бананите са един от най-добрите източници на калий, важен за нервната и сърдечносъдовата система.

Бананите често се продават леко зелени, тъй като извървяват дълъг път до магазините. В повечето случаи те се берат още зелени и зреят след това. Вероятно често си купувате леко зелени банани, които чакате да узреят впоследствие. Понякога чакането може да е по-продължително и това да доведе до покафеняване на бананите.

Известно е, че кафявите петънца по кората и структурата на бананите са безопасни. Леко кафявите банани са доста сладки и добре узрели, пише az-jenata.bg.

Но какво да кажем за изцяло покафенелите банани? Онези, които сте забравили в шкафа или в хладилника, но се чудите дали да изхвърлите. Кафявата им обвивка е сбръчкана, а бананите вътре са променили цвета и текстурата си, потъмнели са, но все пак са още сладки. Дали да ги ядете?

Узрелият банан има тъмни петънца по кората и самия плод. Те не влияят на качеството на банана. Дори подсилват неговата сладост.

Проблемът идва, когато бананите са толкова узрели, че съдържат невидими плесени и започват да излъчват особени миризми. Това означава, че бананът е презрял и в него са започнали гнилостни процеси, които може и да не забележите изцяло и да изядете банана.

В презрелите банани се отделя газ етилен, който увеличава количеството си с напредване на зреенето на плода, пише livestrong.com. Благодарение на него бананът започва да изменя цвета си от зелен през жълт към кафяв. Явлението е често срещано при тропическите плодове, защото те продължават да зреят дълго време след като са били откъснати.

Опасен ли е презрелият банан, който е изцяло кафяв?

Презрелият банан има променен вкус. Въпреки че може и да си е останал все още вкусен, той ще е изгубил значителна част от хранителните си качества. Кафявият презрял банан съдържа нишесте, което в този етап на зреене вече е започнало да се разпада до прости захари. Това означава, че количеството захари в банана се е увеличило значително в сравнение с етапа, в който е бил жълт. Презрелите банани са и по-бедни на фибри в сравнение с не толкова узрелите.

Правилното съхранение на бананите е от значение за удължаване на годността им и хранителните им качества. Дръжте ги в хладилника. Можете да увиете дръжките им с фолио. Така забавяте процеса на зреене.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Андрей
преди 4 години
Ние постойано йадем такива банани чакаме да ги преотценят тия с петната иначе са много скъпи тъй че нищо ни няна яще бракувани банани аз гарантирам че нищо им няма Сигнализирай за неуместен коментар
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички