Наемите стават предпочитани заради високите цени на новото строителство?

Средната цена на ново строителство е 1 150 евро на квадрат

09.07.2021 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева
Наемите стават предпочитани заради високите цени на новото строителство?

Все по-достъпни са ипотечните кредити за покупка на жилище. През годините тенденцията е все повече хора да инвестират в собствено жилище. 

"Преди 20 години банковият клон беше единственото място за комуникация с клиентите. Ако преди ипотечният кредит за покупка на недвижим имот беше съпътстван с много документация, сега процесът е улеснен – документите са по-малко, а част от институциите ги издават дигитално. Клиентите могат да получат жилищен кредит, без дори да са стъпвали в клон на банката“. Това заяви Даниела Иванова, началник отдел "Ключови партньорства и пейрол бизнес“ по време на дискусията "Домът на новото поколение“ в рамките на Шестите годишни награди на сайта Imoti.net.

Тя подчерта, че през последните 20 години има сериозен ръст на доходите на хората - средната заплата от 250 лв. е станала 1050 лв. 

"Но и цените на имотите сериозно се повишиха. В София преди 20 г. средната цена на квадратен метър беше 350 евро, а сега е 1150 евро на кв. м.“, отбеляза банкерката, цитирана от investor.bg.

Ще се върнат ли хората към дилемата собствeно жилище или под наем?

"Тенденцията към поскъпване на имотите за жилищни нужди е необратима към днешна дата и тя може да доведе до положение, при което в България средностатистическият човек да бъде принуден да живее под наем като в Западна Европа", прогнозира Константин Граматиков от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК