Руснаците спряха да продават масово имотите си, но цените скочиха

В момента има застой и изчакване

24.06.2021 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова

Руснаците рязко спряха да продават имотите си по морето, твърдят брокери. Тенденцията за продажба на жилища е била преди една година, но в момента има застой и изчакване. Заради търсенето на имоти за продажба от руснаци, цените на жилищата са скочили с 10 %.

Преди две години, когато рублата рязко се срина, много руснаци, които живеят в квартала "Малката Москва" в Поморие, са продали жилищата си. Сега обаче такава тенденция не се забелязва. 

"Голяма част от имотите се продадоха. И вече, ако в една сграда е имало само руснаци, в момента са 50/50 с българите. Тоест половината от имотите са продадени", каза мениджърът на агенция за недвижими имоти в Поморие Христина Манджаджоиева.

"Имах възложена задача да проуча дали искат да си продават имотите, тъй като в момента имаме недостиг на имоти, и всички ни отговориха: "Не искаме да продаваме, на нас ни харесва тук", сподели брокерът Мария Туджарова.

"Тенденция, че руснаците се освобождават от жилищата си в Поморие, няма. Искам само да припомня, че близо 6 000 апартамента се водят на руски граждани. На 28 юни очакваме да започнат да пристигат руснаци и се надявам, че Поморие отново ще посрещне своите гости и собственици на апартаменти", коментира кметът на Поморие - Иван Алексиев.

Според брокерите информацията, че 90% от руснаците продават имотите си по морето - е заблуждаваща. 

"Доста хора дойдоха тук с идеята да купят два имота на цената на един, а то се оказа, че е точно обратното. Цената отива нагоре", допълни Мандаджиева.

Брокери казват още, че имотите си у нас продават най-вече руски пенсионери, които заради рязкото обедняване след срива на рублата не могат да поддържат жилищата си, както и собственици на имоти, които са ги давали досега под наем.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК