Борис Джонсън напълно законно е консумирал подарък - почивка на частен остров

Бизнесменът първоначално забравил, че е подарил почивката на премиера за 17 500 евро

08.07.2021 | 22:48 Редактор: Елеонора Танева
Борис Джонсън напълно законно е консумирал подарък - почивка на частен остров

Британският премиер Борис Джонсън не е нарушил парламентарния кодекс за поведение, когато е бил на ваканция на Карибите. Тя му беше подарена от бизнесмен, след победата на консерваторите на парламентарните избори в края на 2019 г., предадоха световните агенции.

Декларацията за конфликт на интереси, която е представил Джонсън, е точна и пълна и няма никакво нарушение на правилата, съобщи днес комисия в долната камара на британския парламент, която е компетентна по този род въпроси. 

Комисията обаче изразява съжаление, че неформалните уговорки за финансирането на тази ваканция не са били съобщени незабавно нито от Борис Джонсън, нито от бизнесмена Дейвид Рос, който е и донор на Консервативната партия, пише "Монитор".

Джонсън и половинката му Кари Саймъндс прекараха периода в края на 2019 г. на частния остров Мустик на карибския архипелаг Гренадин. 

В официалната си декларация за конфликт на интереси премиерът беше посочил, че тази почивка на стойност 15 000 британски лири (17 500 евро) е била платена от бизнесмена Дейвид Рос, основател на бившата компания за мобилни комуникации Карфон Уархауз. Рос първоначално отрече това да е така, после се сети, че е подарил ваканцията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК