Какво се случва с тялото ни, ако редовно пием газирано и какви са рисковете?

Захарите причиняват възпаления в устната кухина

08.07.2021 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова
Какво се случва с тялото ни, ако редовно пием газирано и какви са рисковете?

Газираните напитки съдържат добавени захари под различни форми. Освен това те са допълнително обогатени с въглероден диоксид, който допринася за негативните ефекти от добавените захари. Редовната консумация на газирано може да предизвика редица неприятни проблеми със здравето.

Какво се случва в тялото, ако редовно пиете газирано?

Проблеми със зъбите

Прекомерното пиене на захарни газирани напитки може да увреди зъбите. Захарите в газираното причиняват възпаления в устната кухина, които могат да навредят и на венците. Освен това газираните напитки имат киселинен характер, който отслабва зъбния емайл и прави зъбите по-податливи на кариес.

Напълняване

Напълняването е почти в кърпа вързано, ако пиете газирано ежедневно. Газираните напитки са с висока доза добавени захари. Дори модификациите с изкуствени подсладители предизвикват реакция от панкреаса, която води до освобождаване на голямо количество инсулин, което от своя страна води до трупане на мазнини.

Проучване от 2016 година, публикувано в списание Nutrients показва, че дори възрастните, които пият редовно диетични газирани напитки трупат до три пъти повече мазнини в сравнение с тези, които не консумират подобни напитки, информира az-jenata.bg.

Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво е възпалително заболяване, което се провокира от храни и напитки, предизвикващи повишаване на възпаленията в тъканите и тялото. Добавените захари в изобилие в газираните напитки имат именно такъв ефект върху стомашно-чревния тракт, като отключват поредица от неприятни симптоми, като газове, подуване, диария, запек, болки в коремната област.

Повишаване на кръвната захар

Кръвната захар се повишава след консумация на сладки храни и напитки. Това се случва не само при диабетици и хора с предразполагащи към диабет състояния, но и при всички останали. Ако редовно пиете газирано, това може да повиши риска ви от диабет. Ежедневната консумация на газирани напитки води до постоянно повишаване на кръвната захар, което изтощава панкреаса, а това повишава риска от възникване на диабет.

Високо кръвно налягане

Според редица проучвания редовната консумация на газирано води до повишаване на кръвното налягане. Едно изследване от 2015 година, публикувано в Clinical and Experimental Hypertension открива, че има значителна връзка между газираното и високото кръвно налягане. Връзката се дължи отново на добавените в изобилие захари в тези напитки, които причиняват възпаления в тялото, включително в сърдечносъдовата система, водещи до аномалии във функциите ѝ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК