Тези храни намаляват имунитета ни, по-добре ги избягвайте

За препоръчване е да не употребяваме газирани напитки, алкохол и замразени продукти

10.02.2021 | 12:13 Редактор: Никола Симеонов
Тези храни намаляват имунитета ни, по-добре ги избягвайте

Едно от нещата, които е важно да съобразяваме във време на пандемия, е състоянието на имунната ни система. Нейното правилно и оптимално функциониране е от огромно значение, ако искаме да запазим здравето си и да се предпазим от вирусни и бактериални инфекции.

Храната е двигателят на нашия организъм. Тя е от първостепенно значение за състоянието на имунната ни система, защото от храната идват всички незаменими вещества, с които имунната система работи, за да функционира правилно. Ето защо е важно да приемаме качествена, разнообразна и здравословна храна.

Има обаче 3 групи храни и напитки, които не само че не допринасят за доброто ни здравословно състояние, а намаляват имунитета, пречейки на нормалните функции на имунната система. 

Газирани напитки

Газираните напитки са много наситени със захари. Захарите не носят нищо друго освен излишни празни калории и повишение на възпаленията в тъканите. По този начин вместо да помогнете на имунната си система, вие я карате да се бори с тъканни възпаления, като така намалявате нейната ефективност срещу същински "нападатели" от външната среда, каквито са вирусите, бактериите и микробите.

Алкохол

Към списъка с най-вредните неща за имунната система трябва да се прибави и алкохолът. Редовната консумация на алкохол, дори в неголеми количества, може да допринесе за намаляването на имунитета и способността на организма да се бори адекватно с инфекциите и атаките на външни патогени, пише Az-jenata.bg. 

Това ви прави по-податливи на усложнения при евентуална вирусна инфекция и по-тежкото ѝ протичане. Възстановяването също се удължава.

Замразени и готови храни

Замразените, готови и полуготови храни са лесен вариант за вечеря, когато нямаме време за готвене, но определено не са здравословна опция. В тях има голямо количество сол, захар, наситени мазнини, рафинирани въглехидрати, куп подобрители и консерванти, които вкупом намаляват имунитета, пречейки на нормалните функции на имунната система. За да успеете да съхраните здравето и добрия си имунитет, избягвайте подобни храни. Наблягайте на домашно приготвената храна от здравословни, цели и разнообразни продукти.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК