Как да намалим консумацията на газирани напитки?

Изберете здравословен заместител на сладкишите и пийте повече вода

28.05.2021 | 08:23 Редактор: Искра Ангелова
Как да намалим консумацията на газирани напитки?

Обичате ли газирани напитки? Ако често ги консумирате и сте от тези, които искате да намалите консумацията им, вероятно се чудите какво може да ви помогне. А може би сте от онези, които имат намерение да си пият газирано колкото им се иска.

Може би не знаете, че редовната консумация на газирани напитки допринася за покачване на излишните килограми, според някои проучвания се свързва и с развитието на хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак.

Може да допринесе за чернодробни проблеми, разваля зъбите, влошава състоянието на кожата, води до спад в енергийните нива. Кои малки стъпки могат да ви помогнат да редуцирате консумацията на газирани напитки?

Пийте повече вода

В някои случаи необходимостта да пийнем нещо газирано не се дължи на жажда. Вместо да прибягвате към тези напитки, опитайте първо с вода. Ако не ви харесва вкусът ѝ, добавете малко сок от лимон, свежи плодове. Водата е чудесна за утоляване на жаждата и за хидратиране.

Изберете здравословен заместител на сладкишите

Гладът за захар е много често срещан и в някои случаи силното желание за пиене на газирана напитка, която е подсладена и има различни вкусове, може да ни подсказва, че тялото ни има нужда от нещо сладко. Ананас, манго, грозде, фурми или други по-захарни плодове, кисело мляко с парченца свеж плод, са вкусни и полезни за здравето, залъгващи глада за сладкиши и начин да намалите консумацията на газирани напитки.

Избягвайте да огладнявате много

Гладът е ключов двигател на апетита, включително и към газираните напитки. Затова не пропускайте хранене, консумирайте полезни протеини, свежи салати. Може да си осигурите и малки закуски между основните хранения, като няколко сурови ореха, бадеми, ядков тахан, съветва az-jenata.bg.

Здравословни алтернативи на газираните напитки

Следващия път, когато ви се допие газирано, може да си приготвите домашна лимонада, домашен студен чай с мед, а не със захар, смути, фреш, да се насладите на кокосова вода. В биомагазините може да намерите и чудесни концентрати от нар, ягода, бъз, малина, които да комбинирате със свежа вода. Въпреки че това са здравословни алтернативи на газираните напитки, внимавайте с консумацията им, защото те също съдържат калории. И не на последно място не замествайте газираното със сокове от кутия, в които също има много захар и подсладители.

Опитайте се да управлявате нивата на стрес

Често стресът може да предизвика желание за храна, особено сред дамите. Според редица западни проучвания, хората в стресови ситуации са по-склонни да се хранят емоционално и да приемат повече вредни калории. Помислете колко често ви се е случвало да сте ядосани и да хапнете нещо сладко или друг въглехидрат и да го комбинирате с газирана напитка. Спортът, дълбоките вдишвания и издишвания, медитацията, йогата, са чудесни антистрес активности.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК