България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият филм "Ботев отвъд понятното" ни показва колко много не знаем за революционера

Сценаристът Иван Тренев представи реплика на "Златната книга на песните"

05.07.2021 | 09:33 Редактор: Елеонора Танева

Нов документален филм за Христо Ботев представя неизвестни факти от неговата биография.

"Ботев отвъд понятното" показва, че той е завършен революционер - войник, стриктен към българското националноосвободително движение, вярващ, но излизащ извън официалната религия. Той вярва, че Бог е в него", разказа сценаристът Иван Тренев в студиото на "България сутрин". 

От филма става ясно, че има разминаване на факти с официалната история, която знаем за революционера.

Според Тренев всеки един от героите в миналото е взаимствал от свой съвременник. Левски - от Ботев, а Ботев - от Левски.

"Адмирал Костадинов казва, че "Свята и чиста република" е реплика на Ботев към Левски, но ние това не го знаехме досега. Раковски е друга гениална личност, всеки един от тях се учи от другия", заяви Иван Тренев пред Bulgaria ON AIR. 

Той е категоричен, че тези видни личности не трябва да бъдат издигани на пиедестал. 

"Ако ги издигнем като икони - ще ги забравим, ще отидем веднъж в годината да им се помолим. Ние вече ги забравяме, но се радвам, че в момента има пробуждане сред младите. Историята е политика, музиката на живота. Ако тя е фалшива, некоректна - става като един дисонанс", агрументира се сценаристът на филма.

И отбелязва, че до момента няма негативни коментари от страна на историци. "Някои дори са признали, че всичко това е факт и реалност, но не било времето това да се казва", подчерта Тренев. 

Успоредно с филма за Ботев той прави и реплика на "Златната книга на песните" в Лувъра със стихове на Ботев и други български и световни поети. 

"Оригиналът се съхранява в частната колекция на Сорбоната. Аз лично съм я виждала тази книга, вади се веднъж в годината на специални събития. Нашата реплика е българският отговор като благодарност към това, което Ботев е направил. Така ние ще си върнем и културното взаимодействие с Франция", обясни Иван Тренев. 

Освен на Ботев, в нея има творби на Левски, Яворов, Вапцаров и световни поети. А размерът на репликата е внушителен, също като оригинала - 60 на 40 см.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК